Vill du veta vilka företag som det klagas mycket på?
3 saker du bör göra när du tecknar nytt elavtal
Här hittar du relevant information om elprisets utveckling både på kort och lång sikt.
Det rörliga elpriset för en konsument baseras normalt på ett månadsmedelvärde av spotpriset (börspriset) under hela månaden och fastställs därför först när månaden är slut.
För konsumenter med rörligt avtal så tillkommer det ovanpå nedan nämnda månadsmedelpriser också elhandlarens påslag och moms på 25 procent. Storleken på påslaget varierar över tid och mellan olika elhandlare. I maj 2025 var elhandlarnas genomsnittliga påslag för lägenhetskunder ungefär 29,6 öre per kWh (29,2 öre per kWh också i april). För villakunder var det genomsnittliga påslag under maj månad ungefär 13,0 öre per kWh (12,6 öre per kWh i april).
Elpriserna i Sverige fortsätter att variera kraftigt mellan landets olika elområden. Under juni 2025 noterades historiskt låga priser i elområde 1 och elområde 2 – de lägsta sedan elområdena infördes 2011. Samtidigt var priserna fortsatt högre i södra Sverige, även om de också sjönk jämfört med föregående månad.
I jämförelse med maj ser månadsmedelpriserna för juni 2025 ut enligt följande,
Den varierade och kraftiga prisutveckling under de senaste åren beror bland annat på de höga gaspriserna i Europa, överföringsbegränsningar i det svenska elnätet samt tillgänglighet i vindkraft, vattenkraft och kärnkraft. Dessutom påverkas de svenska elpriserna av elpriserna i angränsande länder eftersom Sverige ingår i en gemensam elmarknad med övriga Europa. För en längre förklaring till den aktuella prisutvecklingen så kan du besöka webbplatsen hos myndigheten Energimarknadsinspektionen eller webbplatsen hos branschorganisationen Energiföretagen Sverige.
I oktober 2024 infördes ett nytt flödesbaserat elsystem som ska effektivisera elöverföringen. Effekterna av detta system på elpriserna är ännu inte helt klarlagda, men det finns indikationer på att det kan påverka prisbilden framöver. Mer information om den nya metoden finns på Svenska kraftnäts hemsida .
Konsumenternas Energimarknadsbyrå rekommenderar hushåll att minska sin elanvändning där det är möjligt och att se över sina elavtal, så att avtalet är anpassat efter den egna hushållsekonomin.
Här berättar vi mer om hur du väljer elavtal, byter elhandlare, energieffektiviserar hemmet samt vad du kan göra om du får svårt att betala elräkningen.
Observera att prisutvecklingen kan avvika från prognosen om förutsättningarna som ligger till grund för den förändras.
Du kan läsa mer om elprisets utveckling i Energimarknadsinspektionens veckorapport.
» Till Energimarknadsinspektionens veckorapport
Observera att spotpriset endast utgör en del av det pris du betalar.
Utöver börspriset för el så kommer elpriset för konsumenter med rörligt elavtal även inkludera elleverantörens påslag, kostnad för elcertifikat, elhandlarens övriga rörliga kostnader, eventuellt en års- eller månadsavgift samt moms. Momsen avser ett tillägg med 25 procent för samtliga kostnader i priset. Priserna för elcertifikat har sjunkit den senaste tiden vilket medför att den kostnad för elcertifikat som konsumenten betalar förväntas vara låg framöver.
» Om elförbrukning och hur elkostnader normalt fördelas över året
» Om det rörliga prisets komponenter
Senast uppdaterad: 2025-07-01
Information till dig som ska välja elavtal