Lingon Energi
Här beskrivs vanliga klagomål som byrån tagit emot om Lingon Energi under det senaste året. Lingon Energi har många klagomål sett till vad som är normalt på elmarknaden. Företaget publicerades på klagomålslistan i april 2025.
Klagomål mot Lingon Energi som ingår som underlag till denna information gäller ärenden där en kund till företaget inte kunnat lösa tvisten i direktkontakt med företagets kundtjänst utan istället behövt söka vägledning hos oss på Konsumenternas energimarknadsbyrå. Byrån har tittat på om det finns grund för klagomålen.
Till information om alla företag på klagomålslistan
Klagomål från konsumenter som känner sig lurade in i avtal med Lingon Energi
I klagomålen uppger konsumenter att de träffat en säljare till Lingon Energi i närheten av ett köpcenter och fått vilseledande information om att säljaren kan sänka konsumentens elkostnader. I många fall har säljaren påstått att säljaren kan sänka kostnaderna hos den nuvarande elleverantören. I många andra fall har säljaren inlett samtalet med att marknadsföra ett telefonabonnemang eller berättat att kunder hos X teleoperatör kan få billigare elräkning. I vissa fall har säljaren påstått att de kan hjälpa konsumenten att sänka sin elkostnad med 49 kr genom ett erbjudande. En annan variant är att säljaren kan sänka elkostnaderna med 10 %.
En stor del av konsumenterna uppger att det inte uppfattade att de ingick ett nytt elavtal. Vissa konsumenter berättar att de uttryckligen meddelat Lingon att de inte vill ingå ett nytt elavtal. I många fall har säljaren bett konsumenten att signera en bekräftelse på att konsumenten endast mottagit informationen, detta har dock gjort att konsumenten blivit bunden av ett nytt elavtal. Enligt många konsumenter har säljaren frågat om att se konsumentens legitimation, ibland med motiveringen att hjälpa konsumenten att ta reda på vilket abonnemang som passar kunden bäst. Legitimationen har dock använts som underskrift på ett nytt elavtal och i vissa fall har Lingon Energi även spelat in en del av samtalet.
Klagomål på Lingon Energis avtalsvillkor
Enligt de klagomål som har inkommit påstår Lingon Energi att konsumenterna har accepterat ett avtal, i de flesta fall med 60 månaders bindningstid, och att de måste betala en brytavgift om de inte fullföljer det påstådda avtalet. Oftast får konsumenten en faktura på 10 000 kr om konsumenten bryter avtalet.
I de flesta fallen har konsumenter inte uppfattat vilken avtalstyp konsumenten är bunden av, många gånger handlar det om ett förvaltat avtal. Konsumenter klagar också ofta på att Lingon Energi undanhåller information om att elavtalet har 3 eller 5 års bindningstid. En stor del av konsumenterna berättar att de får ett brev från sitt elnätsföretag om att Elklart AB ska ta över elleveransen, ett företag många konsumenter inte tidigare haft någon kontakt med eller känner ingen.
Klagomål från konsumenter som försöker ångra avtalet
Många konsumenter uppger att de inte fått information om ångerrätten och i vissa fall inte heller fått tillgång till sitt avtal och/eller avtalsvillkor. Vissa konsumenter uppger att de försökt använda ångerrätten men att Lingon Energi påstått att det inte är möjligt att ångra avtalet.
Om du behöver vägledning i ett ärende som gäller Lingon Energi
Om du hamnat i en tvist med ett elbolag kan du kontakta oss på Konsumenternas energimarknadsbyrå. Byråns medarbetare har juridisk expertis inom energiområdet och kan ge dig vägledning om vad som gäller i ditt ärende.